Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot!

PAKTUM

Mennyivel keresnek többet a munkavállalók 2018-ban?

A 2018-as év folyamán nem csak a minimálbér, illetve a garantált bérminimum, de a különböző juttatások, pótlékok is változnak. Ebben a cikkben egy kosárba gyűjtöttük össze a munkavállalókat érintő legfontosabb változásokat.

 

A minimálbér - másnéven kötelező legkisebb munkabér- , melyet a munkaadó köteles a munkavállaló számára megfizetni munkaviszonya alatt.  A minimálbér havi bruttó összege 2018-tól 8% - kal emelkedik, így ennek összege a 2017-ben érvényes 127.500 Ft helyett 138.000 Ft lesz.

A garantált bérminimum a jogszabály szerint annak jár, aki középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben dolgozik, és rendelkezik is ilyen végzettséggel. Ahogy a minimálbér, a garantált bérminimum is növekedett, az összege 161.000 Ft-ról 180.500 Ft-ra emelkedett, ami 12%-os bérnövekedést jelent.

A betegség miatti keresőképtelenség első 15 munkanapjára az általánosan használt kifejezéssel ellentétben nem táppénzt, hanem ún. betegszabadságot vehet igénybe az arra jogosult munkavállaló. A munkavállalót betegsége miatti keresőképtelensége esetén naptári évenként 15 munkanap betegszabadság illeti meg a 2018-as évben is.  Év közben kezdődő munkaviszony esetén a munkavállaló a betegszabadság arányos részére jogosult. A minimálbér és a garantált bérminimum növekedésének köszönhetően növekedett a betegszabadság és a táppénz minimális összege is. A betegszabadság idejére a távolléti díj 70%-át kapja meg a munkavállaló, ezen juttatások ugyanúgy adó- és járulékkötelesek. Ez a 2018-as évben a minimálbért alapul véve, 20 munkanappal számolva napi bruttó 4.830 Ft-ot jelent.

A táppénz mértéke a biztosításban töltött időtől, illetve az esetleges kórházi ápolástól függően a napi átlagkereset 60 %-a, illetve kórházi ápolás esetén a napi átlagkereset 50%-a, a táppénz egy napra eső összege maximumának figyelembe vételével, amely a minimálbér kétszeresének 30-ad részét jelenti. Ez az összeg szintén emelkedett a minimálbér növekedésének köszönhetően, mely idén 9.180 Ft-ot jelent.

A gyermek után járó kedvezmények, ellátások, pótlékok is változtak. A CSED, másnéven a csecsemőgondozási díj az anyának járó pénzbeli ellátás, amely a szülési szabadság időtartamára jár abban az esetben, ha a nő a gyermek születése előtti két évben legalább 365 napon keresztül biztosítási jogviszonyban állt. A CSED a napi jövedelem 70%-a, azonban kiszámítási módja nem ilyen egyszerű, és első ránézésre sokaknak komplikáltnak tűnhet. Három féleképpen történhet a számítása. Abban az esetben, ha az igénylő a díjra jogosultság kezdő napját megelőző 3. hónap utolsó napjától visszafelé számítva rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel (amelynél a biztosítási jogviszony folyamatos), akkor a CSED a naptári napi alapját ezen 180 naptári napi jövedelem figyelembe vételével kell megállapítani. Ha az igénylő nem rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel, viszont a jogosultságot közvetlenül megelőző 3. hónap utolsó napjától visszafelé számítva rendelkezik az igénylő legalább 120 naptári napi jövedelemmel, akkor a CSED naptári nap alapjának ezt a 120 naptári napi jövedelmet kell venni. Ha egyik eset sem áll fent, akkor nem lehet a CSED naptári napi összegének alapját megállapítani. Ebben az esetben a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének a harmincad részében kell meghatározni. Mivel 2018-ban változott a minimálbér, ezért ez az összeg is változni fog, ez pontosan napi 6.440 Ft-ot jelent.

A GYED, azaz a gyermekgondozási díj, a CSED lejárta után jár. Az ellátás biztosítási jogviszonyhoz kötött és az igénylő korábbi keresetétől függ, nem alanyi jogon jár. A díj összege a szülő, gondviselő korábbi fizetésének 70%-a, viszont meg van határozva egy felső korlát, amelyet nem léphet át: a minimálbér kétszeresének a 70%-a. A minimálbér növekedése miatt ez az összeg is növekedett a 2018-as évre, idén a GYED legmagasabb összege 193.200 Ft lehet. A 2018-as változások alapján az eddig a gyermek születésétől egyéves koráig járó diplomás GYED a gyermek kétéves koráig jár majd a felsőoktatás magyar nyelvű képzésén, nappali tagozatán már legalább két félévet eltöltött női hallgatóknak. Ez tehát azt jelenti, hogy a diplomás GYED időtartama 1 évről 2 évre növekszik. A minimálbér és a garantált bérminimum növekedése miatt a diplomás gyed összege is emelkedik a képzéstípustól függően. Összege a minimálbérhez igazítva 89 200-ról 96.600 forintra, illetve 112 ezerről 126.350 forintra nő.

A GYES-re, vagyis a gyermekgondozást segítő ellátásra a gyermek 3. életévének betöltéséig jogosult a szülő, gondozó vagy gyám. Ez az összeg a 2018-as évben is megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, amely idén is 28.500 Ft-ot takar. Ez az összeg 2008 óta nem változott.

A jelenlegi szabályozás szerint az egy gyermek után járó családi pótlék 12.200 Forint (egyedülálló szülő esetén a 13.700 Ft havonta.) Ha többgyermekes családról van szó, akkor kétgyermekes családnál gyermekenként 13.300 forint (egyedülálló szülő esetén 14.800 forint) három vagy több gyermeket nevelő családnál 16.000 forint (egyedülálló szülő esetén 17.000 forint) jár, tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek esetén 23.300 Ft jár (25.900 Ft gyermeket egyedül nevelő szülő/gondozó/gyám esetén).

Családi kedvezmény keretein belül a szülőknek, gondviselőknek, gyámoknak lehetőségük van arra, hogy gyermekeik után adókedvezményt igényelhessenek. Ezt minden esetben a munkavállalónak kell igényelnie az én elején a családi kedvezmény nyilatkozat kitöltésével. Az adókedvezményt a „kedvezményezett eltartottak” után lehet igénybe venni. Ebbe a csoportba azon gyermekek tartoznak, akik után a család családi pótlék kapható. Egy gyermek esetén havonta 10.000 Ft adókedvezményt lehet igénybe venni. Két gyermekes családok esetében történt változás, ahol 15.000 Ft-ról 17.500 Ft-ra emelték fel az igénybe vehető havi adókedvezményt. Három, illetve több gyermek esetén gyermekenként idén is 33.000 Ft-ot lehet igénybe venni.

KÖZÖSSÉG

KÖZELGŐ ESEMÉNYEK

garantált bérminimum, call center, mobilfejlesztés, munkavédelemi ellenőrzés, állás Szombathely, gépészmérnök, szerszámgépjavító, szja, bevallás, targoncavezető, utazási ügyintéző, segítségnyújtás, facebook, mezőgazdasági vállalkozó, pénzügyi ügyintéző, Anyagvizsgáló laboratóriumi szakmérnök, civil szervezetek, állásinterjú, szakmanépszerűsítő videó, német, ács-állványozó, könyvelő, online vállalati szolgáltatások, munkavédelmi hatóság, KKV, munkaerő-piac, bolti eladó, asztalos, paktum iroda, segítség, lamináló gépkezelő, munkabér, szerelő, álláskeresés, lángvágó, férfi ruhakészítő, érdeklődjön személyesen, pedikűr, projektmenedzser, csoportvezető, állásajánlat, esztergályos, táppénz, állványozó, traktorvezető, megújuló energiaforrások, pénzügy-számviteli ügyintéző, betegszabadság, kertészeti munkatárs, energiahatékonyság, raktáros, munkaügyi ellenőrzés, tetőfedő, gyógypedagógiai asszisztens, ács, Szombathely, építés, szociális gondozó és ápoló, eladó, munkáltatói juttatás, gyógypedagógus, képzés, munkaszerződés, gépkarbantartó, karosszérialakatos, vízhálózat karbantartó, vállalkozás, lovász, minimálbér, visszaigénylés, sorkezelő, uniós források, betanított kárpitos, gépész tervező, műszaki vezető, biztonsági őr, mérnök szakma, rakodómunkás, kutatás fejlesztés és innováció, építésvezető, csatornarendszer karbantartó, kiszolgáló, 2018, hegesztő oktató, innovációs tevékenységek, webszerkesztő, hegesztő, mezőgazdasági gépkezelő, manikűr, kézi anyagmozgató, kertépítő, családi adókedvezmény, mezőgazdasági munkás, felhőalapú szolgáltatások, családi pótlék, állás, mentor, őstermelő, betanított munkás, kormányhivatal